Естонската Bigbank стъпва на българския пазар. Дигиталната банка започва дейността си у

...
Естонската Bigbank стъпва на българския пазар. Дигиталната банка започва дейността си у
Коментари Харесай

Естонска дигитална банка стъпва на българския пазар

Естонската Bigbank стъпва на българския пазар. Дигиталната банка стартира активността си у нас с потребителски заеми за самостоятелни клиенти, а скоро ще предложи и депозитни сметки. 

За банката се знае, че е първата изцяло цифрова банка, основана в естонската столица Талин. Bigbank оперира в балтийските страни Литва, Латвия и Естония и в скандинавските страни Финландия и Швеция. Банката предлага трансгранични услуги и в Германия, Нидерландия и Австрия.

От управлението оповестяват, че клиентите на банката в страната могат да посетят българския уеб страница на Bigbank още в този момент и да създадат избор сред няколко типа потребителски заеми с матуритет до 10 години, а процесът на утвърждение нормално лишава до 2 часа. Не е належащо да посещават банков офис, защото целият развой протича онлайн, като се стартира от идентификацията и кандидатстването до подписването на контракт.

Амбициите на естонската банка са в близко бъдеще да добави към портфолиото си в България опцията за откриване и ръководство на депозити, както и жилищни заеми.

" Бигбанк АС–клон България " e лицензирана от Българската национална банка през ноември 2020 година като клон на чуждестранна банка, опериращ на българския пазар.

В управителния съвет на майката - BigBank влизат Мартин Лянтс, който е и ръководител. Членове на управата са също Свен Раба, Март Вескимяги и Арго Килтсман. 

За интервала 2014-2020 година активите на банката доближават 758 млн. евро. В същото време кредитният й портфейл набъбва до 592 млн. евро, а набраните депозити са в размер на 548 млн. евро. Собственият капитал на банката е 156 млн. евро, като обслужва почти 115 хиляди клиенти и има над 380 чиновници.

Ростислав Русинов е управител на българския клон на банката. той е прекарал над 9 година в структурата на " Райфайзенбанк България ", бил е кънтри управител на Western Union, а за последно - основен изпълнителен шеф на IutePay Bulgaria.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР